Skip to main content

Přečtěte si novinky a články ze světa úklidu

Jak na čištění koberců?

Koberce jsou stále oblíbené podlahové krytiny vzhledem ke svým hřejivým vlastnostem. Působí útulným dojmem a zdobí každou domácnost. Moderní doba si sice žádá vinylové podlahy, ale koberce mají stále někdy své místo v ložnicích, v dětských pokojích nebo jako doplněk pod konferenčními stolky. Vlastníte anebo si přejete pořídit nějaký vysněný kousek, ale trápí Vás otázky ohledně jeho údržby? Často koberce bývají lapačem prachu a alergenů. Zkusíme Vám nyní poradit pár fíglů, jak na účinnou, ale co nejmíň pracnou očistu. 

Údržba je závislá na tom, zda máte domácí mazlíčky a také na tom, v jaké místnosti se koberec nachází. V ložnici, kde trávíte čas přes den minimálně, půjde čištění hladce. Dětský pokoj zejména malých dětí vyžaduje každodenní úklid alespoň v podobě vysávání. Jednou za čas je však zapotřebí koberec vyčistit důkladně, neboť ani samotné vysávání ho nezbaví dokonale špíny. 

Každý tip koberce potřebuje jiný přístup, často Vám dokáže poradit prodejce. Ke vzácným a dražším kusům přistupujte s opatrností a raději se poraďte s odborníky. Doporučujeme každý přípravek nejprve vyzkoušet na méně viditelném místě koberce pro zjištění, zda-li čistící prostředek látku nepoškodí. 

Suché čištění 

Trh nabízí celou řadu čistících prášků určených k tomu účelu. Stačí se zeptat v nejbližší drogérii. Před každým čištěním koberec důkladně vysajte. Poté jej posypte práškem, zapravte a nechejte působit podle návodu na obalu. Zakončíte opětovným vysátím, přičemž prášek na sebe váže nečistoty. Tato metoda se nedoporučuje pro bavlněné koberce a koberce s vysokým chlupem. 

Mokré čištění 

Jedná se opravdu o účinnou metodu, která odstraní i ty nejzákeřnější skvrny. Někdy si dávejte pozor na větší namočení, zejména pokud pod kobercem máte dřevěnou podlahu nebo anhydrit. Opět seženete přípravek přímo určený na mokré čištění. V každém případě postupujte dle návodu. Pomocí houby nebo kartáčku zapravíte aktivní pěnu, kterou jste vytvořili z přípravku s vodou do vlákna, necháte působit a vysajete. Pěna dokáže působit hloubkově, rozpouští a váže na sebe špínu. Jediná nevýhoda je, že koberec nelze ihned používat, nýbrž až uschne. 

Další možný způsob mokrého čištění je strojový. Řada vysavačů na mokré čištění si poradí opravdu se vším. Stačí jen zakoupit čistič/prášek, který se rozpustí s vodou v nádobce vysavače a pomocí tlaku je zapravován do koberce, následně svou silou vytáhne zpět vodu s nečistotami. Tyto vysavače jsou dražší, ale využijete jej i na očistu například sedaček. Je možné si jej za úplatu také zapůjčit. 

Co, ale když dojde k nečekané nehodě a objeví se skvrna, která je potřeba rychle vyčistit a Vy nemáte po ruce žádný čistič nebo máte, ale skvrna i přesto nechce zmizet? Nebuďte na sebe naštvaní, vše má své řešení. Existují osvědčené „babské rady“, které stojí za vyzkoušení.

Džusy, káva, čaj, víno ale také moč od zvířat – strašák, který s trochou snahy určitě z koberce odstraníte. Všeobecně je zapotřebí ihned odsát tekutinu, a to pomocí papírových utěrek, hadříku nebo pokud máte po ruce dětskou plenu, hlavně neroztírat. Čím rychleji to uděláte, tím lépe. Následně Vám může pomoci mimo přípravků na skvrny: citrónová šťáva, jedlá soda, sůl, glycerin, ocet. Jedlá soda nebo ocet po svém působení zbavuje také zápachu zejména po zvířecí moči. Výborný je také čpavek přidaný do univerzálního čističe. Mastné skvrny od jídla mimo saponát odstraníte nasátím do pečícího papíru, který přežehlíte žehličkou nebo další možností je posypat mastnotu hladkou moukou, která ji pohltí.

Chlupy od domácích mazlíčků jsou kapitola sama o sobě. Domácnost se zvířetem je zapotřebí více udržovat v čistotě a to platí zejména u koberců. Chlupy jdou jednoduše zachytit pomocí navlhčené houby či hadříku na mytí, smetáčku nebo čistící rukavice. 

Pár obecných rad na konec: 

  • Nikdy nedrhněte silou, stačí jemně a to po směru vláken.
  • Náhlé skvrny odstraňujte studenou nebo vlažnou vodou, aby se nezapraly.
  • Kusové koberce můžete jednou za čas venku vyprášit a vyvětrat.
  • Perské koberce nečistěte pomocí chemie, stačí jen jednoduchý saponát a vyčesávejte po směru chlupů. 
  • Vlněné koberce ani perské koberce není vhodné omývat horkou vodou kvůli zachování barevnosti.
  • Pozor na skvrny od krve, zásadně používejte studenou vodou, aby se krev nesrazila.
  • Dražší vlněné či perské koberce můžete přenechat k čištění profesionálům.
  • Omezte konzumaci jídla a pití v blízkosti koberců.
  • Domácí mazlíčky vycvičte a stříhejte jim pravidelně drápky.

Věříme, že se Vám podaří Váš koberec udržovat stále jako nový. Tím pádem Vám stále bude zdobit domácnost, tak jako v jeho počátcích. Přejeme, ať se daří a skvrny jednoduše mizí. 

Pokud nezmizí zavolejte na pomoc naše odborníky!