Skip to main content

Novinky a články ze světa úklidu

Mezinárodní srovnání zvyklostí v uklízení

Téměř 91 % z 6000 dotazovaných respondentů po celém světě považuje čistý domov za důležitý nebo velmi důležitý. Navzdory tomuto obecně shodnému názoru, mezinárodní srovnání úklidových zvyklostí ukazuje překvapivé disproporce.

Je zřejmé, že čistota domova má pro lidi z různých koutů světa univerzální význam. Úklid, ať už pravidelný nebo nepravidelný, je neodmyslitelnou součástí našich životů. Ovšem názory se různí ve způsobu, jakým se k úklidu přistupuje. Kdo věnuje čištění a domácím pracem nejvíce času a jaké pomůcky jsou k úklidu nejčastěji používány?

Tyto otázky zajímaly nejen společnost Kärcher, která je autorem reprezentativního průzkumu spolu s výzkumnou společností Research Now. Osobní vztah k úklidu hodnotilo více než 6 000 respondentů z Brazílie, Číny, Německa, Francie, Polska a USA. Výsledky ukázaly sice některé univerzální zvyklosti, ale také rozdíly a unikátní úklidové zvyky jednotlivých zemí.

Přibližně 90% respondentů na celém světě uvedlo, že je pro ně čistý domov důležitý až velmi důležitý. Ve výzkumu se ukázalo, že 97 % respondentů z Brazílie a 87 % respondentů z Polska kladou na čistotu velký důraz. Němci, kteří jsou na celém světě známí jako puntičkáři v uklizení, se ve skutečnosti s 89 % umístili na nižších příčkách.

Na otázku, kolik času týdně stráví úklidem bytu, odpověděly německé domácnosti v průměru: 3 hodiny a 17 minut. Toto číslo je srovnatelné s průměrem ostatních zúčastněných zemí (3:20 hodin). V Brazílii, kde se lidé věnují úklidu v průměru 4 hodiny a 5 minut, téměř 10 % respondentů uvedlo, že úklidu věnuje více než 10 hodin týdně.

Jak dlouho lidé tráví úklidem, závisí také na tom, jaké nástroje a zařízení používají. Ti, kteří používají elektrické přístroje, šetří čas. V Brazílii je například zvláštností úklidové kultury manuální čištění s využitím velkého množství vody. Domy tam mají typicky kamenné podlahy a kuchyně s přístupem na terasu, což umožňuje mokrou úklidovou metodu. Brazílie je také výjimečná silnými a parfémovanými čisticími prostředky, kde svěží vůně symbolizuje čistotu.

A jak jsou na tom Češi? Zde nám statistika ukazuje čas strávený úklidem za celý rok. V průběhu roku strávíme úklidem v průměru 35,6 dní, což je ekvivalentem zhruba jednoho měsíce a zároveň tomu odpovídá průměrný čas necelých 2,5 hodiny týdně.

Otázka by tedy spíše měla znít, jak často bychom měli uklízet, abychom udrželi náš domov v pořádku a zároveň ušetřili čas a energii na volnočasové aktivity či rodinu.

Není nutné hned propadat úklidové depresi, ani se každý den soustředit jen na úklid samotný. Věděli jste třeba, že průměrná domácnost se uklízí jednou týdně? A to navzdory faktu, že statistiky ukazují, že na třech čtverečních metrech podlahy nebo koberci se může nacházet až kilogram nečistot a špíny?

Jak tedy zjistit, jak často bychom měli uklízet? Pro lepší zařazení do běžných úklidových standardů, je třeba rozlišit zda máte děti nebo domácího mazlíčka a také kolik času doma trávíte. Pokud totiž sdílíte svůj domov s dalšími osobami nebo zvířaty, pravděpodobně budete potřebovat uklízet častěji než ti, kteří žijí sami. Stejně tak, pokud většinu dne trávíte v práci nebo mimo domov, pravděpodobně budete potřebovat uklízet méně než například rodič na rodičovské dovolené s dvěma malými dětmi. Pokud si chcete si usnadnit úklid a zároveň se ujistit, že na nic nezapomenete, zkuste si vytvořit ideální harmonogram úklidu a nastavit si připomínky na telefonu nebo v diáři.

Úklid jako takový pak nemusí být vždy jen náročný a zdlouhavý, pokud využijete moderní technologie, jako jsou robotické vysavače. Tyto malé pomocníky můžete nechat pracovat během dne, když jste v práci.

Variantou je také možnost nechat si uklidit, pak jsme tu pro Vás my s úklidem na míru, kdy Vám jsme schopni a ochotni uklidit precizně a v reálném čase nejen doma, ale i v kanceláři nebo po rekonstrukci či zajistit profesionálná úklid po stavbě. Rádi Vás starostí o čistotu a úklid zbavíme a profesionálně uklidíme za Vás.